İçeriğin Kaldırılması
İçeriğe Erişim Engellenmesi
5651 sayılı Kanun’a bağlı olarak hukuken içeriği sağlayan her türlü tüzel veya gerçek kişi; bir diğer ismiyle içerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten değil ancak sunuş, içeriği benimseme ve kullananların ulaşabilmesi açısından bütün içeriklerden sorumludur.
İçeriğe Erişim Engellenmesi Nasıl Talep Edilir?
Hukuka aykırı içerik kullanan ve bunu kullanıcı ile paylaşan içerik sağlayıcı kusuru sebebiyle talep halinde yaptırıma tabi olacaktır. Bu çerçevede aynı kanunun 8. maddesi kapsamında tedbir olarak, suç teşkil edecek unsur barındıran içeriklerin mahkeme tarafından erişimi engellenir. Bu noktada görevli mahkeme Sulh Ceza Mahkemesi olacaktır. Engel kararını mahkemenin geciktiği durumlarda Cumhuriyet savcısı da verebilir. Mahkeme kararı verdikten sonra 24 saat içinde erişim engelini uygulamalıdır. Erişim engelinin tedbir amaçlı olmasının yanı sıra, engel kararına uyulmadığı takdirde içerik sağlayıcı hakkında ilgili Kanun’da belirtilen süreler geçerli olmak suretiyle yaptırım uygulanır. Yayını uygulayanların kim olduğu tespit edilirse suç duyurusunda bulunulur.

Erişimin Engeliyle İçerik Kaldırma

İÇERİK KALDIRMA TALEBİ

TELİF HAKKI
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ile telif hakları korunmaya alınmıştır; ayrıca insani bir hak olması sebebiyle İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Madde 27 ile de korunmaktadır. İnternet ortamı ve sosyal medyadaki gelişme ile birlikte Fikri Mülkiyet kapsamında telif hakkının önemi artmıştır.